Scolioza

Coloana vertebrală este una dintre cele mai importante părţi ale corpului. Nu numai că protejează măduva spinării, dar este structura întregului corp, permiţând statul în picioare şi îndoirea cu flexibilitate.

Forma coloanei vertebrale este curbată „în formă de S”, atunci când corpul este privit din lateral. În mod normal, privită din spate, coloana vertebrală arată dreaptă, dar, în cazul în care „forma de S” apare dintr-o parte în alta a corpului, ar putea fi un semn de scolioză.

Scolioza are mai multe cauze. În adolescenţă, ea poate proveni de la creşterea rapidă în înaăltime. La adulţi, cauzele sale variază de la malformaţie genetică, paralizie la boli musculare sau degerături.

Simptomele scoliozei depind de severitate, care poate fi măsurată printr-un unghi de deviatie de la curbura normală. În cazurile uşoare cu curbări de până la 40 de grade, simptomele pot fi deformări fizice, cum ar fi un umăr sau un sold mai mare decât celălalt.

În cazurile severe, cu curbări mai mari de 40 de grade, simptomele pot include dureri, slăbiciune, amorţeală, dificultăţi la mers şi probleme digestive. În cazurile cele mai severe de curbări de peste 60 de grade, deformarea poate afecta zona pieptului, care ajunge la inimă şi produce probleme respiratorii.

Există mai multe forme de tratament pentru scolioză, în funcţie de severitate. În cazurile uşoare, poate fi de ajutor încălţămintea specială sau terapia fizică. De asemenea sunt benefice inotul, strechingul şi exerciţiile de respiraţie. Chirurgia este recomandată numai în cazuri severe, in care boala cauzeaza dureri de nesuportat sau deformări fizice, sau în cazul în care sănătatea inimii şi a plămânilor sunt compromise. Chirurgia implică de obicei, insertii de metal, şuruburi, tije sau plăci pentru a îndrepta coloana vertebrală. Există mai multe complicaţii, care pot rezulta din intervenţiile chirurgicale şi de aceea trebuie discutat cu medical specialist.

https://www.videum.com/video/scolioza/#.V2jjr9KLTIU

Sursa : Blausen.com