Audiograma si Audiometria

Audiometria sau testul auditiv studiază funcţia auditivă cu un aparat electroacustic numit audiometru şi evaluează capacitatea unei persoane de a auzi, prin măsurarea abilităţii sunetelor de a ajunge la creier. Audiometrul radio electric emite toate sunetele pe care le aude urechea umană.

Audiometria – Generalităţi

Sunetele sunt vibraţii din mediul înconjurător, de frecvenţe şi intensităţi diferite, iar aerul din canalele şi oasele de la nivelul urechii şi a craniului, ajută aceste vibraţii să parcurgă drumul dintre ureche şi creier, unde sunt „auzite”.
 
Audiograma este graficul rezultat în urma măsuratorilor şi reprezintă felul în care urechea examinată a auzit sunetele prezentate.
Audiograma se efectuează cu pacientul în poziţie şezândă căruia  se fixează căşti speciale, în care examinatorul prezintă toate sunetele pe care le aude urechea umană, la diferite intensităţi, încercând să se determine intesităţile minime pe care persoana examinată le poate percepe.
Sunetele sunt direcţionate când la o ureche când pe cealaltă. În momentul în care pacientul aude un sunet – trebuie să apese pe un buton şi în acest fel se înregistrează pragurile la care sunt percepute diverse sunete. Pe baza reacţiilor pacientului se trasează o „hartă a capacităţii de auz”. Ulterior, audiograma se foloseşte pentru realizarea protezei auditive.
Audiometria reprezintă o investigaţie funcţională necesară pentru stabilirea diagnosticului exact într-o scădere de auz atât la adult cât şi la copii. Audiometria se efectuează cu ajutorul audiometrului, într-o cabină izolată fonic. Astfel, se măsoară pierderea de auz a pacientului şi oferă informaţii care interpretate orientează medicul la punerea unui diagnostic corect şi a unui tratament pentru hipoacuzie, ajutând la alegerea unei proteze auditive.
O surditate senzorială ce durează mai mult de doi ani se însoţeşte de degenerare neuronală prin afuncţionalitate. Există diverse metode de recuperare a auzului: chirurgicală, protezare auditivă etc. În hipoacuzia neurosenzorială, sunetele ajung la nivelul urechii interne, dar o problemă a nervilor auditivi sau, mai rar, a creierului, împiedică auzul.
Protezarea auditivă poate fi realizata pe cale aeriană sau osoasă prin proteze auditive amplificatoare şi proteze auditive implantabile chirurgical.
La copii, un auz normal este important pentru o dezvoltare corespunzătoare a vorbirii, de aceea o parte din problemele de vorbire, învăţare sau de comportament ale copiilor, sunt determinate de tulburări ale auzului.
Înainte de a începe audiometria, medicul va verifica dacă există cerumenul (ceara) din canalul auditiv ce poate interfera cu abilitatea de a auzi tonuri şi cuvinte în timpul testării.

Teste auditive – Tipuri

Testele auditive pot fi: testul cuvintelor şoptite, audiograma cu ton pur, testul diapazonului, testul de recepţie a vorbirii şi de recunoaştere a cuvintelor, testul emisiei otoacustice, audiograma cu potenţiale evocate.

Hipoacuzia – Gradele de severitate

Limita auzului în decibeli
Gradul de severitate al hipoacuziei
Capacitatea de a auzi limbajul
0–25 dB
Nici unul
Fără dificultate
26–40 dB
Uşor
Dificultate la un discurs care se aude vag sau de la distanţă
41–55 dB
Moderat
Dificultate de a auzi o conversaţie
56–70 dB
Moderat-sever
Discursul trebuie să fie tare; dificultate de a auzi conversaţia într-un grup
71–90 dB
Sever
Dificultatea de a auzi un discurs vorbit tare; se disting doar cuvintele ţipate sau amplificate
91+ dB
Profund
Nu se poate înţelege discursul amplificat.
Urechea umană poate auzi, în mod normal, frecvenţe de la foarte joase, în jurul de 16 Hz, până la foarte înalte, în jur de 20.000 Hz. Frecvenţa unei conversaţii ce se desfaşoară într-un loc liniştit, se întinde pe un interval între 500 Hz şi 2000 Hz.
Limita inferioară a auzului este situată între 0 şi 25 dB. În cazul copiilor, intervalul normal minim este între 0 şi 15 dB.
Audiograma, în cazul unor rezultate normale,  ar trebui să se încadreze între aceste intervale, pentru fiecare ureche.

Sursa : SanatateaTv.ro