Medicii oftalmologi constata o triplare a cazurilor de retinopatie diabetica

Peste 350 de medici oftalmologi din Romania si din alte opt tari au participat la cea de-a XI-a editie a Conferintei de Oftalmologie ce s-a desfasurat la finalul saptamanii trecute. In cadrul evenimentului s-a dezbatut pe marginea actualizarilor diagnostice si terapeutice in domeniu, remarcandu-se o triplare a cazurilor de retinopatie diabetica si a problemelor cauzate de poluare si fumat.

“Problemele mai grave sunt cand pacientii dezvolta si afectiuni ale retinei, cum ar fi dezlipiri de retina, complicatiile diabetului sau tumori, la care tehnologiile de ultima generatie si noile tehnici prezentate in cadrul acestor congrese ofera sanse in plus pacientilor si aici ma refer in special la un rezultat vizual foarte bun. Atat cat se poate. Din pacate, in afara de cataracta, sunt tot mai multi pacienti cu retinopatie diabetica, pacienti cu diabet zaharat, cu urmari mai mult decat severe asupra vederii, a retinei, de unde aproape o triplare a acestei patologii si de aceea avem o zi dedicata exclusiv chirurgiei retinei, unde experti din Germania, Elvetia, Egipt, Turcia, Franta, Italia, Serbia, Austria si Romania prezinta tehnici de ultima ora pentru a putea rezolva cat mai eficient problemele”, a declarat, pentru Agerpres, prof. univ. dr. Mihnea Munteanu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Victor Babes’ din Timisoara, organizatorul evenimentului.

Specialistul sustine ca varsta la care pacientii trec pragul cabinetelor si al clinicilor de oftalmologie este tot mai scazuta. De asemenea, el a mai adaugat ca alergiile, poluarea si fumatul contribuie la afectarea calitatii starii de sanatate a ochiului.

“Tot ce inseamna patologie de suprafata a ochiului, conjunctivite, ochi uscat au ajuns la ora actuala aproape la o triplare a pacientilor cu aceasta problema datorata alergiilor, poluarii si fumatului, toate studiile indicand acest lucru. O recomandare facuta inclusiv de colegii nostri din Austria se refera la controale periodice o data pe an, chiar daca aparent totul este bine si pare ca vedem bine, pentru ca sunt o serie de afectiuni care nu dau semne, nu se manifesta si care pot fi foarte grave”, a mai explicat prof. Mihnea Munteanu conform sursei citate.