• Intra in cont
 • 1 0785987987
 • 2 0368401406
 • Favorite
 • 0 0

Boala vicleana oculara care poate duce la orbire!

Boala vicleana oculara care poate duce la orbire!

Astazi vom vorbi despre boala care ,,tace”, dar care poate duce la orbire! Aceasta boala poarta numele de Glaucom, boala ce poate aparea la orice varsta, chiar si la copii, dar mai frecvent la persoanele cu varste peste 45 de ani. Dar, inainte sa vorbim despre simptomele sau cauzele acestei boli, trebuie sa aflam ce este mai exact aceasta boala si daca poate fi depistata din timp pentru a nu fi prea tarziu.

Ce este Glaucomul? 
GLAUCOMUL
reprezinta o afectare progresiva a nervului optic asociata de cele mai multe ori cu cresterea presiunii intraoculare. Se produce astfel restrangerea treptata a campului vizual dinspre periferie spre centru si, in final, se poate ajunge la orbire. Vei intelege mai bine din imaginile de mai jos:


Dar, care sunt cauzele acestei boli?

 • Cresterea presiunii intraoculare este primul factor care determina prezenta glaucomului si este cauzata de aparitia unui dezechilibru intre secretia si eliminarea lichidului intraocular;
 • Conformatii ale ochiului;
 • Transmiterea genetica;

Care sunt simptomele acestei boli?
Vestea rea: Glaucomul este o boala care nu doare si nici nu are simptome evidente. 

Dar atunci cand este în faza avansata simptomele sunt evidente:
 • Durere oculara intensa la un singur ochi, cu scaderea brusca a vederii;
 • Ochi rosu, fotofobie, lacrimare;
 • Stare generala alterata uneori cu greata, varsaturi si dureri de cap pe partea ochiului afectat;
 • Globul ocular este dur, dand senzatia de „ochi de piatra”;
 • Ochiul devine rosu, dar moderat rosu, iar pupila afectata este mai mare si fixa;

    
Putem fi cu un pas inaintea bolii? 
Da, pana sa ajunga intr-o faza avansata, tinand cont ca aceasta boala ,,vicleana”, nu prezinta simptome, mai ales cand este in faza incipienta. Singurul mod de a descoperi aceasta afectiune este de a efectua controale periodice si investigatii specifice la medicul oftalmolog. 
Vei sti daca suferi de aceasta boala in urma investigatiilor specifice, ce vor presupune: 

Depistarea tensiunii intraoculare
In cazul acesta este recomandata tonometria pentru a depista o eventuala crestere a presiunii intraoculare. Cu ajutorul tonometrului este monitorizată si evolutia unui pacient ce sufera de glaucom, astfel incat, medicul poate vedea daca raspunde sau nu la tratament. Tonometrul este echipamentul oftalmologic ce se gaseste în cabinetul oftalmologic ce măsoară presiunea intraoculara.
 In cazurile limita, se poate masura tensiunea intraoculară cu ajutorul aplanotonometrelor, care presupun aplicarea de picaturi anestezice, ulterior substanta coloranta si examinarea la biomicroscop cu aplanotonometru, prin aplicarea unui varf pe cornee.

Examinarea fundului de ochi (aspectul nervului optic)
Prin aceasta examinare, se determina raportul c/d, aspectul vaselor de sange retiniene, prezenta hemoragiilor pe discul optic. Datorita evolutiei tehnologice examinarea se realizeaza cu ajutorul biomicroscopului. 
Depistarea bolii se face si prin efectuarea unei tomografii ale nervului optic, prin care se descopera structura fibrelor nervoase, sau efectuarea tomografiei unghiului camerular. Oricare din aceste investigatii vor ajuta la depistarea timpurie a bolii. 

Examinarea campului vizual cu ajutorul Perimetrului Computerizat
Multe boli pot afecta in mod negativ campul vizual determinand ingustare, scotoame, pierderea vederii intr-o anumita arie sau completa a vederii, asa cum este si glaucomul. 
Testarea campului vizual este o modalitate prin care medicul oftalmolog masoara intinderea si distributia campului vizual. Determina daca aveti zone cu lipsa de perceptie (numite SCOTOAME) in aria vizuala si unde se afla aceastea.
Examinarea campului vizual se face cu ajutorul perimetrului computerizat.Acesta foloseste un punct luminos afisat in mod constant si central (fixatia) si un punct luminos afisat in diferite arii ale campului vizual.
Perimetria poate fi kinetica, unde punctele de lumina sunt afisate pe interiorul alb al unei jumatati de sfera si se misca incet spre interior pana cand observatorul le vede sau statica, unde punctele de lumina sunt afisate cu intensitati variate la locurile fixe din sfera, pana cand sunt detectate de pacient.
Testul perimetriei computerizate ajuta la obtinerea unei harti subiective (dupa raspunsul celui care efectueaza testul), dar detaliate, a zonelor cu pierdere a vederii

Această afectiune este doar una din sirul dusmanilor silentiosi, care ne pot afecta vederea, de aceea este foarte importanta efectuarea unui consult oftalmologic cel putin o data pe an!

Suport clienti luni - vineri: 8.00-17.00

0785987987 0368401406 office@totalmed.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!