• Intra in cont
  • 1 0785987987
  • 2 0368401406
  • Favorite
  • 0 0

Despre hepatita

Despre hepatita
Hepatita este o boala infectioasa de natura virala, microbiana sau toxica a ficatului care consta in distrugerea celulelor hepatice.     
Exista mai multe forme ale bolii ca: 
•    Hepatita A-este cauzata de consumul de apa sau alimente contaminate cu virusul hepatic A (numit si HAC). De asemenea, poate fi produsa de contactul sexual anal sau oral. Poate duce la inflamatia sau umflarea ficatului, insa rareori se ajunge la forme cronice;
•    Hepatita B-este cauzata de virusul hepatic B sau HBV. Se transmite prin contactul cu sangele, sperma sau alte fluide corporale ale unei persoane bolnave. Mai mult, se transmite si prin contact sexual;
•    Hepatita C-este cauzata de virusul hepatic C sau HCV. Se transmite prin contactul cu persoana bolnava, mai ales prin sange, sperma sau alte fluide corporale;
•    Hepatita D- este cauzata de virusul hepatic D sau HDV. Poti lua virusul doar daca esti deja infectat cu hepatita B. Se transmite prin contactul cu sangele persoanei bolnave, cu acele folosite de o persoana infectata sau prin sex neprotejat cu un bolnav;
•    Hepatita E-este cauzata de virusul HEV. In general, se transmite prin consumul de apa contaminata cu virusul hepatic E. Apare mai ales in zone din Africa, Asia sau America de Sud, unde nu exista acces la apa potabila;
•     Hepatita F-Studiile stiintifice au confirmat faptul ca hepatita F nu a fost inca identificata in mod corespunzator si, prin urmare, acest tip de hepatita este inca in cercetari.
•    Hepatita G- este cauzata de virusul hepatic G, numit si GBV-C. Majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice. Poate cauza infectii cronice si complicatii ale unor afectiuni ale ficatului. Prezenta virusului hepatic G, alaturi de hepatita B, nu pare a agrava severitatea bolii. Se transmite prin sange, contact sexual neprotejat si, foarte rar, prin placenta. Au risc de imbolnavire persoanele care primesc transfuzii sau organe, cele care isi administreaza droguri injectabile, pacientii de hemodializa, barbatii homosexuali. Poate aparea concomitent cu hepatita B sau C, in 10-20% dintre cazuri.

Indiferent de agentul cauzal, boala se manifesta la inceput prin simptome nespecifice, uneori febra usoara, lipsa apetitului, emeza (greturi, vomitari), scaderea randamentului fizic si psihic, ca si dureri abdominale, urina devine de culoare inchisa, fecalele de culoare deschisa si apar forme icterice. Boala produce de regula in final ciroza, sau cancer de ficat.

Hepatita virala acuta vs hepatita cronica
Hepatita virala este un grup de afectiuni caracterizate prin modificarea functiei hepatice, ca urmare a multiplicarii virusurilor in celulele sale.
Afectarea hepatica este initial acuta, in primele sase luni de la infectare, majoritatea virusurilor hepatice persistand in organism si modificand progresiv arhitectura si functionalitatea ficatului, pana la stadii ireversibile.
Afectiunile hepatice ce evolueaza peste sase luni din momentul infectarii poarta numele de hepatita cronica, iar virusurile ce determina aceasta forma a bolii sunt virusul hepatic B, in asociere sau nu cu virusul hepatic delta (D), si virusul hepatic C.

Preventie
Preventia poate fi realizata prin consumul de apa din surse sigure si stabilirea unor sisteme sanitare de eliminare a fecalelor umane.
La nivel individual, sunt necesare mentinerea igienei mainilor dupa toaleta, inainte de pregatirea si luarea mesei, si evitarea consumului de apa din surse incerte. In vacanta, este indicat sa eviti consumul de lapte nepasteurizat, carne si fructe de mare crude, fructe cu coaja si legume negatite/nespalate.

In prezent, exista un vaccin cu o eficienta de aproximativ 95% in prevenirea hepatitei E, insa este disponibil, momentan, doar in China.
Hepatita este una dintre cele mai raspandite afectiuni. De multe ori, bolnavii nu stiu ca sunt infectati, iar in aproximativ 50% dintre cazuri, infectia trece de la sine. In formele sale cronice, evolutia hepatitei depinde de starea generala de sanatate, de cat de afectat este ficatul, de tratamentul administrat si de raspunsul organismului la acesta. Cele mai comune forme de hepatita sunt prevenite prin vaccin, iar in restul cazurilor, tratamentul medicamentos ajuta la reducerea simptomelor si la prevenirea aparitiei complicatiilor.

Suport clienti luni - vineri: 8.00-17.00

0785987987 0368401406 office@totalmed.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!