• Intra in cont
  • 1 0785987987
  • 2 0368401406
  • Favorite
  • 0 0

Despre tensiunea arteriala

Despre tensiunea arteriala
Tensiunea arteriala sau presiunea arteriala este forta exercitata de sange asupra unitatii de suprafata a arterelor. Inima, prin activitatea sa, intretine o diferenta de presiune de-a lungul arborelui circulator. Presiunea are un maxim in aorta, iar pe masura ce sangele se indeparteaza de inima, presiunea arteriala scade, astfel ca in venele din apropierea atriului drept ea este 0. Diferenta de presiune permite circulatia sangelui de la artere spre vene.

Tensiunea arteriala are doua componente: 
•    tensiunea arteriala sistolica (numarul mai mare) care reprezinta presiunea inimii generata pentru a pompa sangele de la inima spre celelalte organe.
•    tensiunea arteriala diastolica (numarul mai mic) care reprezinta presiunea vaselor sangvine in momentul in care inima se umple cu sangele venit din restul corpului.

Valori Normale Ale Tensiunii Arteriale
De obicei, presiunea sistolica creste odata cu varsta. Cu toate acestea, dupa varsta de 60 de ani, presiunea diastolica incepe sa scada lent, deoarece vasele sangvine isi pierd din elasticitate si devin rigide. 
Tensiunea arteriala se masoara in milimetri de coloana de mercur (mm col Hg). Tensiunea arteriala este considerata normala atunci valoarea sistolica este mai mica de 129 mm col Hg, iar cea diastolica mai mica de 84 mm col Hg. Valorile tensiunii sistolice intre 130-139 mm col Hg si a celei diastolice intre 85-89 mm col Hg sunt considerate prehipertensive.

Hipertensiunea arteriala - stadializarea hipertensiunii arteriale
Hipertensiunea arteriala este impartita in trei stadii: 
- stadiul I (usoara) - tensiunea sistolica intre 140-159 mm col Hg si/sau tensiunea diastolica intre 90-99 mm col Hg 
- stadiul II (moderata) - tensiunea sistolica intre 160-179 mm col Hg si/sau tensiunea diastolica intre 100-109 mm col Hg 
- stadiul III (severa) - tensiunea sistolica >180 mm col Hg si/sau tensiunea diastolica >110 mm col Hg

Hipertensiunea arteriala poate afecta multe organe, inclusiv creierul, ochii, inima si rinichii, la fel ca si arterele din intreg corpul. In cazul persoanelor cu hipertensiune nediagnosticata sau tratata incorect, riscul de a face infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale, insuficienta renala sau posibilitatea de a orbi, este mai mare.

Ce complicatii poate da hipertensiunea arteriala?
HTA este un inamic  tacut, care nediagnosticata  si netratata la timp determina  severe complicatii:
•    Cardiace– infarct miocardic acut, insuficienta cardiaca, cardiomiopatie dilatativa, tulburari de ritm sau de conducere, edem pulmonar acut, disectie de aorta.
•    Cerebrale: accident vascular cerebral, hemoragii.
•    Renale: bolnavul care incepe sa aiba complicatii renale, in timp ajunge la dializa si insuficienta  renala.
•    Oculare: retinopatie hipertensiva.

Cu ce va puteti masura tensiunea arteriala?
Totalmed va ofera o gama larga de
tensiometre si echipamente pentru o diagnosticare corecta.

Suport clienti luni - vineri: 8.00-17.00

0785987987 0368401406 office@totalmed.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!