Comanda si economiseste: Plasează o comanda de minim 495 de lei si beneficiezi de transport gratuit!

Despre monitorizarea activitatii creierului inainte de moarte cu ajutorul electroencefalografului

Despre monitorizarea activitatii creierului inainte de moarte cu ajutorul electroencefalografului
Asa cum bine stiti creierul este un organ foarte activ si reprezinta centrul de control al corpului. Creierul este cel care pune in functiune organe precum inima si plamanii, dar si alte parti ale corpului. Toate simturile, vazul, mirosul, auzul, pipaitul si gustul depind de creier. 

Dar ce se intampla cu acesta inainte de moarte? Electroencefalograful este aparatul medical care ne va oferi raspunsul la aceasta intrebare. Dar inainte de toate, haideti sa aflam cateva aspecte importante despre cum se desfasoara aceasta investigatie, numita electroencefalografia. 

Ce este electroencefalografia?
Electroencefalografia (EEG) este un tip de investigatie medicala ce detecteaza activitatea electrica a creierului prin intermediul unor mici discuri metalice, numite electrozi, ce se ataseaza de scalpul pacientului. 
Celulele cerebrale comunica permanent intre ele prin impulsuri electrice, chiar si in timpul somnului, activitatea lor fiind pusa in evidenta prin grafice.
EEG poate pune in evidenta aspectele anormale in activitatea creierului, fiind folosita pentru diagnostic in neurologie in principal, dar si in psihiatrie, ATI sau neurochirurgie, avand un aport deosebit in diagnosticul epilepsiei.

Cum se desfasoara electroencefalografia?
Pacientul nu resimte vreun disconfort notabil pe parcursul investigatiei, deoarece electrozii nu creeaza niciun fel de senzatie, ei inregistrand doar activitatea cerebrala. Electroencefalograma (EEG) reprezinta inregistrarea, in timp, a activitatii electrice cerebrale. Captarea se face prin intermediul unor electrozi asezati pe scalp, cuplati la un aparat numit electroencefalograf

Ce este un electroencefalograf?
Electroencefalograful este un instrument care, prin intermediul electrozilor pe scalp, este utilizat pentru a efectua si inregistra electroencefalograma , adica pentru a detecta potentialele electrice ale creierului si a transforma tendinta sa temporala intr-o forma grafica (EEG).

Am ajuns la miezul principal al acestui articol si anume ,,Ce se intampla in creierul unui om inainte de moarte?”
Inregistrarile EEG demonstreaza faptul ca, in timpul perioadei de tranzitie catre moarte, creierul uman experimenteaza o crestere a puterii gamma absolute, chiar si dupa incetarea activitatii neuronale din ambele emisfere. 

„Cuplarea incrucisata” dintre undele alfa si gama indica amintirea memoriei la pacientii sanatosi, astfel oamenii aflati in pragul mortii pot experimenta o „reamintire a vietii” sau ceea ce este adesea denumita viata cuiva fulgerand in fata ochilor lor. Urmand apoi sa fie monitorizate semnele vitale din creier in ultimele clipe de viata. Celulele incep sa moara cand circulatia sangvina la acestea este oprita.

Dupa aceasta, apeleaza la o rezerva de energie, cu ajutorul careia mai pot functiona pentru putin timp dupa ce inima nu mai bate. 
Acest lucru duce la o afectare a barierei de ioni din creier, si apare o unda de activitate electrica in creier, numita raspandirea depolarizarii sau raspandirea depresiunii, ce marcheaza momentele finale inainte de deces. Aceasta trimite neuroni intr-o etapa de energie extrem de mare, urmata de o cadere brusca permanenta.

Solicita oferta

Trimite

Suport clienti luni - vineri: 8.00-17.00

0773 342 861 0785 987 987 office@totalmed.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!