Siguranta si sterilizarea instrumentelor si accesoriilor sunt vitale in orice industrie, dar mai ales in industria medicala. Pentru aceasta, autoclavele sunt echipamente esentiale, care asigura eliminarea tuturor microorganismelor si a altor particule nocive din instrumente, echipamente sau alte obiecte.
Ce sunt mai exact aceste autoclave?
Autoclavele sunt echipamente care utilizeaza caldura si presiunea pentru transformarea apei distilate in aburi cu scopul sterilizarii instrumentelor, echipamentelor sau altor obiecte. Acestea sunt utilizate in principal in industria medicala, dar si in alte industrii unde sterilizarea este cruciala, cum ar fi industria alimentara sau cea farmaceutica. Autoclavele pot fi de diferite dimensiuni si pot fi utilizate pentru sterilizarea unui singur instrument sau a unui intreg set de instrumente sau echipamente.
Cum functioneaza?
Acum ca stii ce sunt autoclavele, trebuie sa intelegi si procesul de functionare.
Autoclavele functioneaza prin utilizarea caldurii si presiunii pentru a distruge microorganismele si alte particule nocive. Procesul de sterilizare incepe prin incalzirea autoclavei la o temperatura inalta, de obicei intre 121 si 134 de grade Celsius. In acelasi timp, se creeaza o presiune ridicata in interiorul autoclavei, de obicei intre 1,1 si 2,3 bar.
Instrumentele, echipamentele sau obiectele care urmeaza sa fie sterilizate sunt plasate in interiorul autoclavei si sunt expuse la caldura si presiune timp de 15-20 de minute sau mai mult, in functie de tipul si dimensiunea obiectelor sterilizate.
Cele 3 clase de sterilizare ale autoclavelor
Asa cum bine stii exista 3 clase de sterilizare a autoclavelor: S, M, B. Clasele de sterilizare te ajuta sa-ti dai seama care este autoclavul de care ai nevoie in functie de clasa de sterilizare pe care o detine.
Clasa S- aceasta clasa include sterilizarea instrumentarelor, fara includerea functiei de uscare.
Clasa M- Autoclavele cu aceasta clasa ofera sterilizarea instrumentarului si functia de uscare a acestuia.
Clasa B- in gama Totalmed gasesti doar autoclave clasa B, ce ofera sterilizarea atat a instrumentarului, cat si a altor echipamente si obiecte. Functia de uscare este de nelipsit pentru toate autoclavele ce detin aceasta clasa.
Cum se asaza instrumentarul in autoclav?
Inainte sa trecem la sfaturile despre alegerea potrivita a autoclavului, trebuie sa fii informat si despre felul in care trebuie sa asezi instrumentarul in autoclav, pentru ca procesul de sterilizare sa fie eficient.
Poti alege punerea instrumentarului fie in casolete, fie in pungi de sterilizare, fie in cutii de sterilizare. Oricare din cele 3 variante vei alege, trebuie sa tii cont de fiecare, deoarece se asaza diferit.
In cazul casoletelor asigura-te ca sunt asezate astfel incat sa nu se suprapuna si sa permita circulatia aburului sau vaporilor intre ele.
Daca instrumentarul va fi individual in pungi de sterilizare, trebuie sa ai grija sa nu fie unele peste altele cand le introduci in tava autoclavului, astfel incat aburul sa poata circula in jurul lor, iar partea de hârtie a pungii în sus.
Daca instrumentarul va fi in cutii de sterilizare trebuie pastrezi o distanta suficienta intre ele pentru a permite o circulatie buna a aburului.
Cum alegi autoclavul potrivit?
Alegerea unui autoclav potrivit poate fi o sarcina dificila, deoarece exista o varietate de modele si optiuni disponibile pe piata. Vom discuta cateva aspecte importante care trebuie luate in considerare atunci cand alegi un autoclav.
1. Dimensiunea
Asa cum am spus si la inceput, autoclavele sunt de diferite dimensiuni. Autoclavele pot fi de dimensiuni mai mici, sau mai mari, in functie de cantitatea de instrumente, echipamente sau obiecte care trebuie sterilizate. Este important sa alegi o dimensiune care sa se potriveasca cerintelor tale.
In gama Totalmed, gasesti autoclave de diferite dimensiuni. Daca ai nevoie de un autoclav mic, cu o greutate redusa pentru a fi usor de transportat dintr-un loc in altul, opteaza pe autoclavele de la REVERBERI de 18 sau de 23 litri cu clasa de sterilizare B. Tot de la REVERBERI gasesti si autoclavele Baby de doar 7 litri. Pana in 23 de litri sunt si autoclavele de la ICANCLAVE.
Insa daca cantitatea de sterilizare este mare, vei avea nevoie de un autoclav de o dimensiune mai mare. Tot de la REVERBERI gasesti autoclavele de 60 de litri prevazute fie cu rezervor de apa, fie cu dulapior sau depurator.
2. Automatizarea
Autoclavele de la REVERBERI si ICANCLAVE sunt dotate cu diferite functii de automatizare pentru ca intreg procesul sa se desfasoare usor si sigur.
De exemplu, din partea autoclavelor de la REVERBERI te bucuri de incarcare automata a apei in camera, de uscare si oprire automata, cronometru, alerta sonora la sfarsitul ciclului, vacuum termodinamic pentru o utilizare usoara.
Nici cele de la ICANCLAVE nu se lasa mai prejos, prevazute cu programe prestabilite, control asupra nivelului minim si maxim al apei, avertizarea automata pentru intretinere, alimentare intrerupta in cazul unui scurtcircuit sau alta defectiune, auto-initializare cand lucrezi la altitudine diferita etc.
3. Caracteristici suplimentare
Caracteristicile suplimentare aduc un plus procesului de sterilizare. Atat autoclavele de la REVERBERI cat si cele de la ICANCLAVE sunt dotate cu caracteristici suplimentare.
Cum ar fi imprimanta termica ce te va ajuta la printarea rezultatelor sau ecranul LCD pentru afisarea timpului, temperaturii si presiune. Monitorizarea temperaturii si presiunii sau software de gestionare a ciclurilor, un alt aspect de care trebuie sa tii cont si pe care il vei regasi in cadrul autoclavelor de la Totalmed. Inregistrarea datelor de sterilizare pe cardul SD inclus, pentru monitorizarea proceselor efectuate.
Aceste caracteristici suplimentare sunt utile in gestionarea si monitorizarea procesului de sterilizare.
4. Costul
Costul autoclavului este un factor important de luat in considerare. Autoclavele pot varia considerabil in pret, in functie de dimensiune, caracteristici si alte optiuni disponibile.
Cu cat autoclavul este prevazut cu anumite caracteristici suplimentare, are o anumita dimensiune, detine procese automatizate, cu atat pretul acestuia va fi la un nivel ridicat.
De aceea este important sa ai un buget clar definit pentru a cauta autoclavul care se incadreaza conform cerintelor tale, dar si bugetului.
Daca si tu esti in cautarea unui autoclav, pentru mai multe informatii suna la numerele de telefon: 0785 987 987/ 0368 401 406 sau contacteaza-ne pe e-mail: office@totalmed.ro .