Shinobu Ishihara a fost oftalmolog si profesor al Universitatii din Tokio. El a inventat testele care-i poarta numele pentru verificarea recrutilor in armata, cu ajutorul medicului sau asistent care era discromat, si le-a publicat in 1917. De atunci acesta au devenit principalele teste pentru depistarea anomaliilor de perceptie a culorii.
Tabelele Ishihara sunt destinate pentru evaluarea rapida si exacta a deficientei de vedere a culorii de origine congenitala.
Testarea deficitului de culoare necesita un nivel ridicat de sensibilitate si specificitate. Aceasta serie de placi este furnizata pentru a detecta orbirea culorii la persoanele care nu stiu sa citeasca si deficienta culorii, inca de la varste fragede.
Teste Ishihara sunt proiectate cu forme geometrice simple, deoarece examinatorii pot sa nu inteleaga piesele complicate.
Testul ofera o evaluare rapida si precisa.
Majoritatea cazurilor sunt diagnosticate cu deficit de rosu-verde, care poate fi de doua tipuri:
- protan, care poate fi absolut (protanapie) sau partial (protanomalia)
- deutan, care poate fi absolut (deuteranopie) sau partial (deuteranomalie).
Teste cromatice Ishihara - 16 tabele Ishihara (cifre) pentru adulti, 38 de tabele Ishihara pentru copii si adulti.
Oricare dintre cele 2 seturi de teste oftalmologice cromatice Ishihara contin urmatoarele teste:
• teste care pot fi citite corect de catre toate persoanele, mai putin de catre monocromatici.
• teste de transformare sau confuzie de pe care tricromaticii si cei cu deficiente de vedere citesc numere diferite.
• teste cromatice care "dispar", de pe care cei normal tricromatici pot citi cifrele corect, in timp ce persoanele cu deficiente de vedere nu le vad.
• teste simt cromatic cu "cifre ascunse" de pe care doar cei cu deficiente de vedere pot citi cifrele, in timp ce persoanele fara deficiente de vedere nu vad cifrele.
• teste simt cromatic concepute pentru a face diferentierea intre observatori protan si deutan.
Toate testele cromatice Ishihara au avantajul liniilor isocromatice pentru a depista deficientele cromatice de vedere deoarece persoanele cu deficiente de vedere nu pot vedea de-a lungul acestor linii.
La folosirea testelor cromatice Ishihara pentru depistarea deficientelor de vedere, pot aparea greseli de citire comise de cei cu pseudo probleme. Erorile pot fi clasificate in tipice sau atipice. Cele tipice apartin indivizilor cu deficiente de vedere iar cele atipice sunt facute de catre cei fara probleme cu vederea cromatica. Mecanismul nu este in totalitate inteles dar se stie ca este o combinatie de factori printre care varsta, genul, etc.